Noua ediţie în limba română a cadrului de referinţă COBIT 4.1, dezvoltat de ISACA, face ca setul de practici internaţionale general acceptate cu privire la guvernarea IT să devină mult mai accesibile. COBIT 4.1 ajută mediul de afaceri şi profesionişti din domeniul IT la creşterea valorii pe care o aduce IT-ul şi la reducerea riscurilor asociate.

Utilizat pe scară largă ca un instrument pentru asigurarea conformităţii cu legea Sarbanes-Oxley şi alte standarde de la nivel mondial, COBIT precede legislaţia din domeniul controlului fiind adoptat în întreaga lume. Este un produs rezultat din mai mult de 15 de ani de cercetare şi de cooperare între experţii IT şi cei din mediul de afaceri de la nivel mondial. Versiunea în limba română a cadrului de referinţă este disponibilă ca un download gratuit de la asociaţia internaţională non-profit ISACA, la adresa http://www.isaca.org/obtain_cobit .

COBIT 4.1 este cea mai recentă actualizare a cadrului de referinţă acceptat la nivel global prin care se asigură că IT-ul unei organizaţii este aliniat cu obiectivele economice, că resursele sale sunt utilizate în mod responsabil, precum şi că riscurile sale sunt gestionate corect. Acesta reprezintă o îmbunătăţire a cadrului COBIT 4.0 şi poate fi folosit pentru a consolida activitatea deja realizată pe baza versiunile anterioare de COBIT.

Actualizările din COBIT 4.1 includ îmbunătăţirea măsurării performanţei, obiective de control îmbunătăţite şi o mai bună armonizare a obiectivelor economice cu cele ale IT. COBIT ajuta organizatiile să reducă riscurile asociate IT şi să crească valoarea obţinută din IT. De exemplu, Prudential Asia utlizează COBIT pentru a îmbunătăţi comunicarea între IT şi nivelul operaţional al organizaţiei şi să crească capacitatea de reacţie în managementul proiectelor. În plus, guvernul din Dubai a pus în aplicare COBIT pentru a promova, formaliza şi îmbunătăţi practicile de guvernare. “COBIT este singurul cadru de referinţă pentru management ce tratează întregul ciclu de viaţă al IT.

Cadrul sprijină atingerea de către IT a obiectivelor economice, asigură alinierea IT cu obiectivele economice şi îmbunătăţeşte eficienţa şi eficacitatea IT-ului” a declarat Adrian Munteanu, professor universitar doctor, certificat CISA, CRISC, cel care a coordonat traducerea şi adaptarea în limba română a cadrului de referinţă ca membru al ISACA România Chapter. „COBIT 4.1 este bazat pe orientări practice dovedite din zona IT şi a oamenilor de afaceri de la nivel mondial ce folosesc acest cadru pentru a îmbunătăţi guvernarea în cadrul organizaţiilor lor, astfel încît este testat şi validat de practică”