In anii trecuti au existat mai multe interpelari catre ISACA International, inclusiv din partea ISACA Romania, cu privire la o posibila formalizare a actiunilor ISACA fata de autoritatile de stat si de reglementare.

In 2013 a fost infiintat la ISACA International un Comitet pentru “Government and Regulatory Advocacy” (GRA) cu misiunea de a coordona eforturile de conectare a ISACA la actiunile de reglementare conexe zonelor de interes acoperite de certificarile, standardele si zonele de actiune ale ISACA.

De cateva luni, subcomitetul 3 GRA care acopera si Romania a inceput sa deruleze actiuni concrete, inclusiv conf-call-uri si dezvoltarea unor materiale utilizabile la nivel local pentru actiuni in directia GRA. Aceste materiale vor fi disponibile “in curand” pentru board-urile locale, putand fi utilizate pentru a construi o strategie si a coordona actiuni concrete de lobby la nivelul autoritatilor guvernamentale si de reglementare locale.

Avand in vedere ca in Romania avem un context favorabil unor actiuni de advocacy (ma refer la expunerea pe care certificarea CISA o are deja la nivel de autoritati de reglementare, si la faptul ca exista COBIT 5 in limba romana, tradus deja de echipa coordonata de Adrian Munteanu) trebuie sa pastram un contact bun pe acest subiect cu ISACA International si sa incercam sa preluam initiativele si uneltele oferite de ISACA pentru a le aplica local.

In ultimii ani, membri ai board-ului ISACA Romania (si ai ISACA Romania in general) au luat parte (de cele mai multe ori ca parte din daily-jobs) la actiuni de advocacy in diverse contexte, dar acum aceste eforturi pot primi sustinerea concreta si formala a ISACA International, inclusiv unelte de lucru si exemple de abordari de succes ale altor chaptere.

Daca in trecut au mai existat demersuri timide, nereusite, de a infiinta comitete de lucru in cadrul ISACA Romania, cred ca este posibil ca acum, pe acest subiect, sa avem ceva mai mult succes. Cei care sunt interesati sa participe voluntar in aceasta initiativa sunt invitati sa isi exprime intentia si disponibiltatea.